Fred Twigg
guitarist / singer songwriterBio Fred Twigg: zanger / gitarist / songwriter

Mijn naam is Fred Twigg en ik heb in diverse bands gespeeld sinds de 80er jaren als zanger/gitarist/songwriter. Ik kom van origine uit Wolverhampton, West Midlands (the Black Country), maar heb sindsdien nogal wat rondgezworven in Nederland en Engeland.

De band in het voorpagina nieuws kwam was the Suspects. We hadden een nummer 1 hit in Groot Brittannië en de U.S.A. op het compilatie album Bullshit detector 2 voor 6 weken in de Independent Chards. Het nummer heet  Random Relations part 2.

The Suspects gingen uit elkaar op tournee in Nederland, maar ik bleef hier en heb D-code geformeerd. Nadat we onze nieuwe single “Modern times”hadden uitgebracht ,kregen ze zo weinig reactie dat ik besloot om weer terug naar Engeland te gaan.

Hier vormde ik een band met mijn tweeling broer Les en bassist Baz ketley ’Sudden Impact’ genaamd, die niet lang daarna uit elkaar viel, maar Baz en ik gingen verder met ‘the Blue Toys’een band uit Wolverhampton met alle bandleden ook uit Wolverhampton!!

Twee jaar met ‘the Blue Toys’ overal opgetreden in the Midlands. Hieraan kwam een abrupt einde toen Baz, onder de invloed van de Black Sabbath manager, mij en de drummer uit de band trapte. Na mijn vertrek uit ‘the Blue Toys’, vormde Baz later met andere leden ‘the Charlatans’. Ik besloot weer terug the keren naar Nederland.

Na mijn terugkeer naar Nederland werd ik uitgenodigd voor een auditie met een Arnhemse band, zonder zanger, songs en muzikale richting.

Na ½ uur met de band gespeeld te hebben zag ik de potentie en besloot om verder te gaan. Ik heb ons de naam the Clean Cut Guru’s gegeven en alle songs geschreven. We oefende 3 x per week  om een repertoire op te bouwen met de bedoeling zoveel mogelijk optreden en een platencontract.

Optredens o.a. in de Luxor te Arnhem in het voorprogramma van The Div. en ook door een agency Paperclip. Helaas is het platencontract niet gelukt doordat de band niet wilde tekenen.

Een andere band waar ik hierna in heb gespeeld was the Criminal Noise Gang, maar zonder positieve reactie op onze demo en na 1 ½ jaar met maar 1 optreden in de Luxor te Arnhem, hield ik het voor gezien en verhuisde naar Utrecht. Hier ontmoette ik de drummer Fred Kooistra en bassist Frans Hey en vormde ‘the Silent Scream’.

We hebben veel getoerd en festivals gespeeld, o.a. voor 5 jaar op mijn eigen festival : het Groot Utrechts festival voor dak en thuislozen ( G.U.F.), met veel bekende namen zoals Hans & Candy Dulfer, Ome Cor ( Joris Lindsen bekend van T.V. o.a. Hello/Goodbye, Taxi).

The Silent Scream heeft 15 jaar bestaan.

Ik ben weer verhuisd naar Arnhem, waar ik in de band Restless heb gespeeld met oude Guru’s drummer Ernst Crebas en jammer genoeg waren ze ook ‘restless’ dus dat duurde niet lang.

Nu ben ik alleen bezig om mijn eigen nummers op te nemen en ben bezig als solo muzikant.

En natuurlijk speel ik de laatste 9 jaar met en in mijn duo ‘Ted’s Road Show’ overal in Nederland, België en Duitsland.

Hoogte punten van mijn muzikale carrière:

The Suspects ,

Wereldwijde nummer 1 hit op het compilatie album the Bullshit Detector 2 met het nummer Random relations part 2 op het Crass label en gedistribueerd door Rough Trade. On youtube video Best suit man.

The Blue Toys,

Alle leden van the Blue Toys kwamen uit Wolverhampton en later the Blue Toys werden the Charlatans. 2Video’s op You tube

The Clean Cut Guru’s,

6 nummers opgenomen in een Amsterdamse studio. Een record deal aangeboden gekregen van C.B.S., maar de bandleden wilde niet ondertekenen.

Auditie met de Nederlands band the Fatal Flowers en ik werd geselecteerd als nr. 2 uit 60 gitaristen. Helaas kozen ze voor de andere gozer en gingen kort daarna uit elkaar.

The Silent Scream,

Heeft een plaat uitgebracht in het Nederlands, ‘Vermist’ te koop in diverse platenwinkels in Nederland en België. Ook 4 video’s op Youtube FK3830 of Fred Twigg.

Het Groot Utrechts Festival voor dak en thuislozen,

Initiatiefnemer, bedenker en later voorzitter van Stichting Overlevingskunst. Dit festival heeft 5 jaar bestaan i.s.m Tivoli Utrecht.

Fred Twigg solo

Video Long time travelling op You tube onder Fred Twigg.

Overzicht bands:

Straatmuzikant 1978 zang/gitaar
The Suspects 80-82 zang/gitaar
D-code 82-83 zang/gitaar
Blue Toys 83-85 2e stem/gitaar
The clean Cut Guru’s 85-87 zang/gitaar
Criminal Noise Gang 87-89 zang/gitaar
The Scream 89-90 zang/gitaar
Alice D 90-91 zang/gitaar
The Silent Scream 91-2005 zang/gitaar
+ Groot Utrechts Festival 96-2001
gereisd 05-10
Restless 11-13 zang/gitaar
Ted’s Road Show 12- heden zang/gitaar

Check Fred Twigg on Soundcloud

Let me go / the Suspects

Modern times / D-Code

No one but you / The Clean cut Guru’s

Moonkiller / the Criminal Noise Gang

Sometimes I feel this way / Remain Restless

Wasted days / the Silent Scream

Waar blijf je now / the Silent Scream

Sometimes I / Fred Twigg

Borrowed time / Fred Twigg

Outnumbered / The Clean Cut Guru’s